Onze fabriek

Picomel is de eerste en enige in Nederland met een ‘BREEAM-NL Excellent’ certificering voor onze fabriek. Van mei 2020 tot en met december 2020 wordt er een aanbouw gerealiseerd onder de certificering van Bewuste Bouwers en BREEAM outstanding.

Deze aanbouw zal gereed zijn in het eerste kwartaal van 2021.

Ons doel is om de uitbreiding van de fabriek te realiseren met een BREEAM outstanding beoordeling. In de eerste fase, het bouwen van de eerste productielijn hebben we ons doel BREEAM- excellent behaald. Daarin hebben we de vele voordelen van duurzaam bouwen leren kennen. Aangezien we ons ten alle tijden willen inzetten voor verbetering en innovatie, richten wij ons ook in de bouw op het hoogst haalbare: een BREEAM outstanding beoordeling. We produceren immers babyvoeding, en wat is er nu mooier dan babyvoeding uit een fabriek die op een maximaal duurzame manier tot stand is gekomen!

Deze uitbreiding was noodzakelijk om een tweede nieuwe en duurzame productiefaciliteit te realiseren. Op deze productielijn zullen enkel non-allergene voedingen worden geproduceerd. Daarnaast wordt er ook een warehouse gebouwd. Ook dit is een duurzame verbetering, er zullen veel minder transportbewegingen nodig zijn dan voorheen.

Bekijk foto’s van de voortgang van de bouw hier.

Duurzame fabriek

BREEAM-NL beoordeelt de duurzaamheidsprestatie van gebouwen op de aspecten locatie, gebouw en proces. Produceren met een minimale impact op het milieu. Dat betekent natuurlijk oog hebben voor ons energieverbruik. Picomel transporteert binnen het productieproces met zwaartekracht. In ons hoge gebouw stromen de producten van boven naar beneden. De warmte uit dat proces gebruiken wij als verwarming voor het kantoorgedeelte. Dit gebeurt met een vier-pijps warmtepomp die tegelijkertijd zowel koelt als verwarmt.

Geen aardgas

Vrijwel alle motoren in onze fabriek zijn frequentie geregeld. Verder gebruiken wij
LED verlichting en winnen we tijdens het gebruik van onze lift energie terug. Onze zonnepanelen leveren gemiddeld voldoende energie om de warmtepomp te laten draaien. Daarom heeft ons gebouw geen aardgasaansluiting. Met onze eigen stikstofgenerator is levering van stikstof door vrachtwagens niet nodig. En natuurlijk hebben wij veel aandacht besteed aan de lekdichtheid en isolatie van ons gebouw.

Besparing

Een deel van onze investeringen verdienen wij aantoonbaar terug door lagere operationele kosten. Wij verwachten ongeveer zestig procent te besparen op ons energieverbruik.

BREEAM-score per categorie

Management66,67 %
Gezondheid90,38 %
Energie76,92 %
Transport50,00 %
Water66,67 %
Materialen46,15 %
Afval66,67 %
Landgebruik en ecologie63,64 %
Vervuiling66,67 %
Totaalscore 70,97%

Meer over BREEAM-NL

De naam BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. De methode werd oorspronkelijk ontwikkeld door een Engelse onderzoeksinstantie, een beetje vergelijkbaar met het Nederlandse TNO. Daarna is de methode geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt.

Meer weten? Download de casestudy