Onze fabriek

Picomel is de eerste en enige in Nederland met een ‘BREEAM-NL Excellent’ certificering voor onze fabriek. Van mei 2020 tot en met december 2020 wordt er een aanbouw gerealiseerd onder de certificering van Bewuste Bouwers en BREEAM outstanding.

Duurzame fabriek

BREEAM-NL beoordeelt de duurzaamheidsprestatie van gebouwen op de aspecten locatie, gebouw en proces. Produceren met een minimale impact op het milieu. Dat betekent natuurlijk oog hebben voor ons energieverbruik. Picomel transporteert binnen het productieproces met zwaartekracht. In ons hoge gebouw stromen de producten van boven naar beneden. De warmte uit dat proces gebruiken wij als verwarming voor het kantoorgedeelte. Dit gebeurt met een vier-pijps warmtepomp die tegelijkertijd zowel koelt als verwarmt.

Geen aardgas

Vrijwel alle motoren in onze fabriek zijn frequentie geregeld. Verder gebruiken wij
LED verlichting en winnen we tijdens het gebruik van onze lift energie terug. Onze zonnepanelen leveren gemiddeld voldoende energie om de warmtepomp te laten draaien. Daarom heeft ons gebouw geen aardgasaansluiting. Met onze eigen stikstofgenerator is levering van stikstof door vrachtwagens niet nodig. En natuurlijk hebben wij veel aandacht besteed aan de lekdichtheid en isolatie van ons gebouw.

Besparing

Een deel van onze investeringen verdienen wij aantoonbaar terug door lagere operationele kosten. Wij verwachten ongeveer zestig procent te besparen op ons energieverbruik.

BREEAM-score per categorie

Management66,67 %
Gezondheid90,38 %
Energie76,92 %
Transport50,00 %
Water66,67 %
Materialen46,15 %
Afval66,67 %
Landgebruik en ecologie63,64 %
Vervuiling66,67 %
Totaalscore 70,97%

Meer over BREEAM-NL

De naam BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. De methode werd oorspronkelijk ontwikkeld door een Engelse onderzoeksinstantie, een beetje vergelijkbaar met het Nederlandse TNO. Daarna is de methode geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt.

Meer weten? Download de casestudy